Kwintesencja lata, czyli tartaletki z kremem cytrynowym i letnimi owocami


Przyznajcie, że polskie letnie owoce nie dość, że są smaczne, to jeszcze 
niezwykle atrakcyjnie prezentują się we wszelkich wypiekach i deserach. Najbardziej
 lubię połączenie borówek, porzeczek, malin i poziomek - zarówno pod względem smaku, 
jak i wyglądu. Spójrzcie na zdjęcia poniżej i sami oceńcie :) Do tego krem cytrynowy, 
który daje uczucie orzeźwienia w upalne dni oraz idealne kruche ciasto i mamy 
świetną i jakże prostą słodką przekąskę.




Kruche ciasto
  • 125 mąki pszennej
  • 65 g cukru
  • 50 g zimnego masła + masło do wysmarowania formy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Krem cytrynowy
  • 250 g serka mascarpone
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • sok  wyciśnięty z 2 cytryn
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo
  • borówki
  • czarne porzeczki
  • czerwone porzeczki
  • białe porzeczki
  • maliny
  • poziomki
  • listki mięty do dekoracji




Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto i wkładamy je na 30 minut do lodówki. Naczynia do pieczenia tartaletek smarujemy masłem. Ciasta wystarczy na 6 tartaletek. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim spód i brzegi naczyń. Tartaletki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 15 minut. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na puszystą masę, pod koniec ucierania dodajemy skórkę otartą z cytryn. Upieczone i wystudzone tartaletki napełniamy kremem cytrynowym, a na nim układamy owoce. Dekorujemy listkami mięty. Tartaletki podajemy schłodzone.







3 komentarze:

  1. cudowne. rację masz w pełni, Twój deser to prawdziwa kwintesencja lata. cudowny!

    OdpowiedzUsuń
  2. zachwycają nie tylko brzuchy, ale i oczy :) piękne, piękne są! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż się czuje, że to wakacje, takie ciasteczka lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum